Click on the video symbol above and hear first-hand from winemaker Rainer Zimmermann about the terroir and the Valais vineyards on which the grapes for this opulent dessert wine from the Johanneli Fi wine cellar grow. In the second part, sommelier Medy Hischier will give you a detailed introduction to the wine, covering the opening on the nose, on the palate, the finish and of course the corresponding dishes. Enjoy!
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The Legend of Wine ( listen )
Z' Johanneli is said to have been the first landlady on the Brigerberg in the 17th century. After the shop closed, she would secretly fill the wine barrel with water. When a guest caught Johanneli red-handed one evening, she was chased out of the village. After that, no one saw her again. At the time, it was said that she would have to remain forever in the glacier waters as a lost soul to atone for her grave sin. But since the Aletsch glacier began to melt, it is said that z'Johanneli has been released. This is probably why the wine is available again, only this time it is said to be cleansed of her guilt.
Johanneli Fi, Heida Paradis AOC VS
Description of the wine
- 18,5/20 Bona Aestimare Punkte
- Rebsorte: Heida
- Weintyp: Die rosinierten Trauben weisen eine grosse Restsüsse und viel Gesamtextrakt aus. Der so vinifizierte Strohwein entfaltet Aromen welche an Honig und trockene Früchte erinnert. Trotz des hohen Rest-Zuckergehaltes besitzt der Paradis ein angenehmes und sehr interessantes Süsse/Säure-Spiel, was ihn sehr bekömmlich macht.
- Ausschanktemperatur: 7 – 10 °C
- Genussreife: 1 – 3 Jahre
- Passt zu: Dieser Wein empfiehlt sich zu Desserts und zum Ausklang des Abends
Bona Aestimare about Heida Paradis:
"Die Farbe zeigt ein strahlendes klares helles Goldgelb. Das Bouquet offenbart sich opulent mit einem breiten Aromenstrauss. Da sind süssliche weisse Blüten, ein Hauch Jasmin, Blütenhonig - eine intensive vielfältige Nase. Im Antrunk präsentiert sich eine vollmundige Frucht mit viel Extrakt, Papaya mit einer leicht erdigen Note. Da ist eine präsente Fruchtsüsse, welche aber auch durch eine angenehme Säure balanciert wird. Der Dessertwein hat viel Restsüsse, wirkt dennoch frisch und hat einen langen Abgang mit würzigen Aromen. Eine wunderbare Erfahrung - zum Ausklang eines Essens, zum Meditieren oder auch ganz ausgezeichnet mit etwas reifem, salzigem Hartkäse, Alpkäse oder gereiftem Parmigiano. In der richtigen Grösse mit der passenden 0.5 l Flasche."
18-18.5/20 BAP - jetzt bis 2025.terroir
Terraced vineyards facing south/south-west in Europe's highest vineyard near Visperterminen.
Culinary Recommendation
This dessert wine is perfect as an accompaniment to sweet dishes, generally to round off a meal, for meditation or also excellent with some mature, salty hard cheese, alpine cheese or mature Parmigiano. In the right size with the matching 0.5 l bottle.
Vinification
After alcoholic fermentation, the raisined grapes are traditionally aged in stainless steel tanks.
Serving temperature & alcohol content
- 7 – 10 °C
- 15.2 % vol.
Grape variety
- 100% Heida / Païen (Savagnin Blanc)
Ripeness for consumption
- 1 to 3 years
Awards
- 18.5/20 Bona Aestimare points
Contains sulfites.